despre

2.5. armonie şi echilibru


            Vă avertizez că de aici începem să abordăm și problematici mai subtile, care mamelor obişnuite le cam scapă. Noi însă suntem croite după alt calapod, ştim ce este cu adevărat important pentru cei mici.
Deci, toată lumea bună știe că, încă din prima zi de viaţă, bebeluşii sunt foarte receptivi la stimulii exteriori, aşa că trebuie să avem mare grijă la tot ce-i înconjoară. Și să fim atente la orice semnal vine spre noi, indiferent de sursă. Trebuie să le filtrăm cu inteligenţă, pentru că nu ştii niciodată de unde afli câte un adevăr fundamental. Mie, de exemplu, un simplu şofer de ambulanţă mi-a spus odată aşa, în treacăt, că dormitorul fetei arăta cam ciudat. Nu l-am luat în seamă, dar mi-am amintit de replica lui când m-a sunat şeful să mă-ntrebe ce schemă feng shui alesesem pentru camera copilei, ca să ştie ce cadou să-i facă. Abia atunci am început să analizez ce făcuse bărbatul meu acasă: am consultat o specialistă şi m-am luat cu mâinile de cap când mi-a deschis ochii asupra greşelilor comise de dobitoc.

            Să vedeţi cum a fost: consultaţie pe net, că n-aveam timp să mă duc până în Manhattan, la sediul ei, şi nici chinezoaica n-avea drum prin România. I-am trimis nişte poze cu dormitorul şi prima ei reacţie a fost "horrible mess! terrible danger! get out NOW!". Am luat fata în braţe, că bona era ca de obicei la televizor, am ieşit din casă şi ne-am continuat dialogul de la un vecin, că ploua. Până m-am mutat de la un calculator la altul a avut şi femeia timp să analizeze încăperea, aşa că a dat drumul la concluzii: instabilitate ambientală, dezechilibre energetice, mediu ostil, bla bla bla, ce să vă spun, erau acolo toate nenorocirile de pe lume. You name it, eu le aveam în camera copilului...
Mi s-a pus pata neagră pe creier: nici nu mă miram că fata plângea aşa des şi era atât de bolnăvicioasă. Cât se chinuise, sărăcuţa, din cauza prostiilor făcute de un bărbat smintit, fără pic de intuiţie feng-shui-stă. Doar v-am zis că nu-i cazul să-i lăsaţi pe taţi să se ocupe de lucrurile importante, că nu-s în stare de nimic.

            Ce să vă spun, că mă ia şi acum durerea de cap când îmi amintesc de tâmpeniile lui. Nu respectase principul de echilibrare a energiilor yin şi yang şi amplasase elementele de bază ale naturii într-un mod haotic, parcă în bătaie de joc. Să vedeţi vecinătăţi dezastruoase, care-ţi sar în ochi oricât de puţin te-ai pricepe: metalul lângă foc, pământul - culmea - lângă apă, şi nu separat de aceasta prin metal, elementele naturii puse cu furca, cu o nepăsare criminală, de tată denaturat.... Dacă vă vine să credeţi, mai blocase şi coridoarele câmpurilor de energii pozitive. Tocmai pe alea le alesese! Dulapul pus aiurea, pătuţul la fel, masa, fotoliul bonei, cutia de jucării, toate erau amplasate prost. În loc să-i asigure fetei un mediu perfect echilibrat, cum ar face orice tată sănătos la cap, o plasase într-un haos energetic. Cum îşi închipuise el că puteam creşte un copil în armonie dacă nu-l cuplam la fluxurile energetice primordiale? Înnebuneam de draci! Păi, să-mi sufere mie fata de tulburări compulsiv-obsesive când s-o face mare? Şi de ce? Pentru că e el prost?
            Două săptămâni știu că am studiat problema, iar când a plecat bărbatul meu din ţară pe o perioadă mai lungă am trecut la treabă. Tot ce cumpărase el a ajuns la tomberon şi m-am pus imediat pe redecorat (m-am certat atunci şi cu gunoierii, că n-aveau loc să treacă cu camionul din cauza pătuţului de mahon din faţa porţii, dar nici nu se oboseau să-l mute). Am făcut harta Ba-Gua a încăperii şi am stabilit clar zonele de influenţă, ca să am un punct de pornire. Am cumpărat apoi cele necesare în conformitate cu principiile esenţiale şi i-am creat puiului noul său domeniu princiar, respectând de data asta legile armoniei.

            Să nu vă gândiţi că m-ar fi ajutat cineva! Bona m-a lăsat baltă chiar din prima zi. Cică bebe ar fi dat într-o amigdalită virală rebelă sau aşa ceva, care nu ceda la antibiotice. Că făcuse trei nopţi albe la căpătâiul ei, să văd eu ce are, că ea nu mai poate. Trăgea chiulul, evident! Parcă eu n-aş fi simţit dacă pisicuţa mea ar fi fost bolnăvioară…
            Sau mama. Nu vă spun că am rugat-o s-o ţină pe fată o săptămână, să am şi eu loc să mă desfăşor. După două zile mi-a adus copilul înapoi pe cap, cu tot cu bonă; plângeau toate trei. Acuma, fata chiar era bolnavă, avea dublă aprindere la plămâni, am aflat mai târziu, iar ea era foarte speriată şi zicea că nu-şi mai asumă responsabilitatea. M-a prins fix cu busola în mână, realizam ultimele determinări de zone energetice, dar m-am întrerupt, ce era să fac, şi am chemat Salvarea. Medicul a zis că trebuie internată, dar mama n-a vrut s-o însoţească. În loc să mă ajute când aveam nevoie, mă trimitea pe mine să pierd vremea într-un salon de spital, cu şantier în casă şi camera puiului nearanjată. Tocmai când mă pregăteam să mut uşa dormitorului... (Ca o paranteză aici, arhitectul care gândise vila - alt dobitoc - plasase acea uşă în cel mai rău loc ever: în zona sud-estică, cea a banilor şi bogăţiei, unde voiam să pun patul. N-aveam chef să-l rog pe bărbatul meu s-o mute, că am fi ajuns la invariabilul şantaj: se face, dar fii şi tu un pic mai drăguţă cu mine. Aşa că-mi adusesem eu un maistru constructor să rezolve problema. Şi mama ce-mi făcea? Îmi pica pe cap cu povestea asta...)
            Până la urmă m-am ocupat eu de toate, după cum bănuiţi, căci aşa suntem noi, pline de resurse. Am trimis-o pe bonă cu bebe la spital (i-am dat şi o primă grasă, că n-aş mai fi suportat s-o văd pe fată suferind), am expediat-o pe mama, iar eu mi-am văzut mai departe de treabă. De atunci intrăm în dormitor mai greu, printr-o debara pe care am desfiinţat-o, trebuie să ocolim şi un zid fals care maschează nişte ţevi, dar merită efortul: un plus de armonie s-a înregistrat imediat în viaţa puiului.

Singurul ajutor demn de menționat mi l-a oferit un chinez zbârcit şi urât, venit de la Praga, consultant pentru Europa Centrală şi de Est al specialistei din Manhattan. Ne-am înţeles destul de bine, chiar dacă îşi tot dădea ifose în engleza lui de baltă: totul îi puţea la noi în casăă, nimic nu era cum trebuie. În sfârşit, după vreo două zile m-a lămurit el cam cum trebuia aranjat dormitorul fetei şi i-am zis că, dacă tot se pricepe, poate se uită un pic şi la energia chi din zona patului meu... Cred că aia a fost cea mai deşteaptă întrebare pe care i-am pus-o vreodată unui chinez în viaţa vieţii mele! S-a prins imediat unde băteam şi am descoperit că, dacă în feng-shui era as, parcă şi mai bine se descurca la managementul plăcerii.
Ca să nu intraţi la idei, vă spun din prima că am făcut doar teorie cu el. L-am pus să-mi explice cum se reglează în cultura lor energiile din dormitor. Ştia multe chestii fumate, dar cu altele m-a surprins total. Țin minte că pe la al patrulea seminar am avut chiar un moment de amărăciune maximă, când mi-am simţit tinereţea furată. Pierdusem enorm ca autodidactă, în timp ce la ei know-how-ul ăsta se-nvăţa by default în familie...
Să vă spun cum s-a-ntâmplat. Se dădea el mare că toate clientele lui europene aveau probleme cu chi-ul din pat (bine că-s asiaticele tale mai deştepte!), că toţi masculii noştri ar fi nişte ageamii în domeniu (corect!), că la ei mărirea capacităţii orgasmice e studiată de milenii de ambele sexe. M-a enervat că prea-şi dădea talente şi, ca să nu ne creadă fraiere, am pomenit de practica mea Kegle. M-a pus să-i explic şi din prima a identificat exerciţiile. Cică erau copiate de occidentali, că tehnica originală era de fapt Made in China, că nu ştiam nici măcar să furăm. Aici a fost momentul cheie al discuţiei: l-am provocat un pic şi a-nceput să verse tot ce ştia.
M-a-nvăţat nişte chestii de-ţi stă mintea-n loc! Classified stuff chiar şi-n cultura lor! Nu detaliez aici, dar vă dau un exemplu aplicat, care pe mine m-a răvăşit, mai ales că se leagă oarecum şi de o legendă urbană pe care-o ştiu de când eram mică: măritişul cu ajutorul prezervativului găurit. Deci, banalele contracţii pubo-coccigiene, tratate de noi cu nepăsare, stau la baza unei proceduri complexe, căreia ei îi zic "fertilizare forţată" (în traducere aproximativă). Vă daţi seama, fetelor, te măriţi când vrei şi cu cine vrei! Ai pus ochii pe el, gata: tu îl laşi, el te lasă. Partea genială e că se poate proteja oricât de bine, degeaba. E de ajuns să-ţi foloseşti cum trebuie musculatura intimă şi i-l scoţi fără să simtă. Nici n-apar suspiciuni după aia că i-ai fi oferit tu cu intenţie unul expirat sau măsură prea mare. El e de vină, că nu şi l-a pus bine!... Dacă aveţi vreo prietenă interesată, să mă caute, că o rezolv! O pun în contact cu omul.

            Hai, că am luat-o pe arătură. Ca să închei povestea cu dormitorul fetei, vă avertizez că redecorarea asta e un proces continuu. Adică, cel puţin în primele luni după ce am pus lucrurile la punct, eu am dus cu bărbatul meu un adevărat război de uzură. Ca de fiecare dată când observa că am făcut un lucru mai bine ca el, nu s-a putut abţine să-mi strice opera. Însă nici eu nu mă lăsam: cum făcea o prostie, cum o îndreptam. Camera fetei ajunsese ca o tablă de şah: el cu mutări agresive, eu cu replieri defensive de reechilibrare şi rearmonizare. Odată ţin minte că a luat o masă de înfăşat şi a aşezat-o unde era mai rău, lângă fereastră. În loc să lase fluxul energetic să se mişte nestânjenit, îl bloca din nou cu prostia aia. Am luat imediat contramăsuri pentru compensarea sursei de energii negative: clopoţei de vânt amplasaţi lângă o grindă din nord-vestul camerei. Erau cu cinci tuburi metalice, din acelea care menţin un nivel bun de comunicare... Fetiţa plângea întotdeauna când auzea sunetul - era cam strident, e adevărat, şi o speria -, dar ce ştia ea ce-i bun pentru echilibrul său energetic? (Asta-i o altă dificultate cu care ne confruntăm: ăştia mici au un comportament teribil de imatur...) În plus, lângă pătuţ i-am pus şi un bol cu pietre semipreţioase. Mi-l prescrisese experta ca să disipăm energiile negative ale străinilor pe care mi-i aducea soțul în casă. (Nu cumva să credeţi că am fost meschină: erau semipreţioase pentru că aşa-i reţeta, altfel i-ar fi cumpărat mămica numai diamante. A trebuit să mă mulţumesc cu nişte cristale şlefuite, din care puiul a şi înghiţit câteva într-o sâmbătă, dar a spus medicul că sunt mici, nu-s probleme la evacuare. Şi, oricum, îi luasem un săculeţ de rezervă, am avut de unde să completez bolul...) Altădată a luat pentru camera fetiței o yucca! Parcă voia să favorizeze ostilitatea din încăpere, să-i producă fetei numai shar chi. Sau pictura pusă deasupra patuțului. Una cu niște apă, evident, să sădească nesiguranța în suflețelul ei mic de copilaș…

            Pot să continuu la nesfârșit cu prostiile pe care le-a făcut, silindu-mă să reacționez, dar vreau să termin subcapitolul într-o notă optimistă. Deci, dacă suntem vigilente detectăm orice problemă și avem resurse să o și rezolvăm. Eu m-am descurcat, pun pariu că așa veți face și voi. Hai, spor!